RÅD OCH PÅ GÅNG

Tina's - Wellness for you

Ayurveda - Kunskap om livet

 

Nyårslöfte?

Har du funderingar på att förändra ditt liv 2019? När jag gör en hälsorådgivning går vi igenom hela din livssituation. Du får både hälsoråd, kostråd och råd om hur du kan förändra din livsstil för att må bättre.

 

Tveka inte att höra av dej, jag erbjuder hälsorådgivning det innebär att vi pratar ca 1 1/2 timma då går vi igenom hur livssituationen ser ut idag och vad vi kan förbättra.

 

Ayurvedisk facelift - är en fantastisk skön och avslappnande ansikts- och skalp massage.

 

Healingen erbjuder en stunds skön avkoppling och avslappning. Den helande energin söker upp det som behöver helas. Det kallas även för energimassage då det är energierna som jag arbetar med.

 

Följ mej gärna på facebook där lägger jag ut lite tips och erbjudanden. Länk hittar du längst ned på sidan.

 

Artikeln som jag kopierat från SVT Nyheter skriver om de senaste forskningsrönen när det gäller mat. De har kommit fram till ungefär samma slutsatser som Ayurveda har förespråkat under tusentals år. De Ayurvediska råden är väl beprövade.

 

Nu är det slut på kostkriget mellan fett och kolhydrater

Publicerad 2018-12-02 06.00 SVT Nyheter

 

Fyra framstående kostforskare som tidigare förespråkat olika dieter har valt att samarbeta i en vetenskaplig rapport av kunskapsläget. En av slutsatserna är att fördelningen mellan fett och kolhydrater inte spelar någon roll, det är näringsrik mat som ger hälsoeffekter.

En del experter hävdar att vi bör äta mycket fett och lite kolhydrater medan andra hävdar motsatsen. När det gäller de här kosthållningarna är orden ofta hårda mellan förespråkarna och de har under lång tid grävt sig djupt ned i sina skyttegravar.

Men i en vetenskaplig rapport som publicerats i tidskriften Science har forskare, som tidigare benhårt framhållit just sin egen kosthållning som den bästa, förvånande nog valt att samarbeta. De har sammanställt vad man vet och vad man ännu inte vet om fett och kolhydraters hälsoeffekter.

– Det här är en modell över hur vi kan komma till rätta med ”kostkrigen”, säger David Ludwig, professor i nutrition vid Harvarduniversitetet och läkare vid Bostons barnsjukhus, i ett pressmeddelande.

Fördelningen oviktig

Forskarna bakom rapporten enas om att det inte finns någon specifik fördelning av fett och kolhydrater på tallriken som passar bäst för alla. Snarare är kvaliteten på livsmedlen det viktigaste.

Enligt rapporten kommer man långt på en minskning av socker, mättat fett och processade kolhydrater om man vill bibehålla en hälsosam vikt och minska risken för sjukdomar. Man bör till exempel hellre äta omättade fetter, fullkorn och stärkelsefattiga grönsaker.

– Jag tycker att det vore bra att komma bort från fokuset på fett kontra kolhydrater och istället fokusera på att äta näringsrika livsmedel, vilket forskarna här också framhäver. Man kan äta bra på många olika sätt, säger Emily Sonestedt, docent i nutritionsepidemiologi och forskare i kost och hälsa vid Lunds universitet.

Finns kunskap

Hon berättar vidare att det finns mycket som forskare vet, men att det är lätt för andra att få intrycket av att man inte vet så mycket eftersom det hela tiden kommer nya rön.

– Det florerar så många olika råd och därför är det bra att en sammanfattning görs där framstående forskare punktar upp vad de faktiskt kan enas om och inte. Att de dessutom har olika inriktning och åsikter gör rapporten extra intressant, säger Emily Sonestedt.

Extrema dieter

I rapporten lyfter forskarna även fram områden som de ännu inte kan enas kring. Till exempel behövs det mer forskning kring det kontroversiella påståendet att fett eller kolhydrater kan påverka kroppsvikten olika, även om man kalorimässigt äter dem i samma mängd.

– De enas inte om någonting gällande de mer extrema dieterna, det är ett område där det verkligen behövs mer forskning, säger Emily Sonestedt.

Rapporten publicerades i den vetenskapliga tidskriften Science.

 

 

DET HÄR SÄGER FORSKNINGEN OM FETT OCH KOLHYDRATER

 

•Genom att fokusera på näringsrika livsmedel kan man uppnå en god hälsa och minska risken för kroniska sjukdomar oavsett vilken andel fett och kolhydrater man äter.

•Att ersätta mättade fetter med omättade fetter från växtriket ger positiva hälsoeffekter.

•Att ersätta processade kolhydrater med oprocessade kolhydrater ger positiva hälsoeffekter.

•Biologiska faktorer verkar kunna påverka hur väl en diet fungerar för en person. Personer med normal insulinkänslighet får effekt av många olika typer av kosthållningar medan de med insulinresistens kan dra nytta av en kosthållning med lägre andel kolhydrater och högre andel fett.

•Välutformade dieter med lägre andel kolhydrater och högre andel fett kräver inte ett högt intag av protein eller animaliska produkter. Det är hälsosammare att istället äta växtbaserade oljor, nötter, frön, avocado och andra livsmedel med ett naturligt högt fettinnehåll.

Källa: Science

 

 

 

VARFÖR SKALL JAG GÖRA EN HÄLSORÅDGIVNING?

 

Dagens samhälle med stress och att allt skall ske i ett rasande tempo gör att väldigt många inte mår bra idag. Vi är inte skapade för detta, stress är bra men bara i korta stunder. Vi stressar när vi jobbar, äter, tränar, sover...

 

Många går runt med olika blockeringar i kroppen och det ger kanske värk, trötthet, ont i huvudet, ont i magen m m

 

Inom Ayurvedan tittar man på hela människan. Kropp, själ och sinne hör ihop. En hälsorådgivare tittar efter obalanser hos klienten, får man bukt med obalansen kommer man att må bättre. Du får hjälp med hur du skall leva för att må så bra som möjligt. Vi pratar om både dygnsrutiner och matrutiner, vad du skall äta och vad du skall äta mindre av, hälsokurer och örtpreparat och även meditation/andningsövningar.

 

Vad är Ayurvedans syfte?

 

Bevara hälsan hos de friska

För att bevara hälsan är det viktigt att se till att kroppen är i balans.

 

Lindra sjukdom hos de sjuka

Alla sjukdomar kommer av en obalans i kroppen, genom att balansera upp obalansen kommer man att må bättre.

 

Ge högre livskvalitet

En hög livskvalité innebär i mångt och mycket att man mår bra, har energi och känner sig glad.

 

Utveckla medvetandet på det andliga planet

Utveckling på det andliga planet sker bl a via meditation och andningsövningar.

 

I korthet så handlar Ayurveda om hur vi skall leva för att vara i balans i kropp och sinne.

 

Ayurvedan förespråkar att vi skall "Välja god hälsa". Vi ska förstärka det friska och inte fokusera på det sjuka. Det är viktigt att sköta om sej själv så slipper man reparera skador som vi åsamkat oss. Ayurvedan använder kroppens egna självläkningsresurser.

 

 

Ayurvedas definition på en frisk person:

 

Den kallas en frisk person, vars doshor är i balans, vars matsmältningsprocesser, kroppsliga vävnader och utsöndringsprocesser är i balans och vars inre Själv, sinnesorgan och sinne är i ett alert, lyckligt tillstånd förankrat i sig Själv.

 

Det innebär att maten du äter tas upp av kroppen och alla vävnader och organ får den näring som de behöver. Det som inte kroppen behöver kommer ut den naturliga vägen och fastnar inte/blockerar inte någonstans. Du känner dej lätt och glad i sinnet.

FOLLOW US AT FACEBOOK

CONTACT US

Rönnbärsvägen 6, Dalsjöfors

Tel: 070-247 50 73

Välkommen till min hemsida!

 

Jag heter Christina Pettersson och är hälsorådgivare inom Ayurveda och certifierad inom Reconnective healing. Du hittar mej i Dalsjöfors det ligger strax utanför Borås.

 

Utbildad till hälsorådgivare på Ayurvedaskolan i Varberg.

 

Certifierad inom Reconnective healing hos Zenhouse i Borås.

 

Godkänd för FA-skatt.

Har du några frågor eller funderingar, eller vill du boka en tid. Fyll i formuläret nedan. Eller skicka ett mail, eller skicka via messenger. Adresserna hittar du längre ner på sidan.

 
 
 

PROFILE

Hälsorådgivare inom Ayurveda, massage och healing-behandlingar. Du finner mej strax utanför Borås.

© Copyright 2018 All Rights Reserved. Tina's - Wellness for you